Herdenken en vieren gaan hand in hand met leren.
Leren over wat en waarom we eigenlijk herdenken en vieren.
Slavernij… heel veel mensen zouden er graag meer over weten.
En leren… dat kan op heel verschillende manieren.

Onderwijs

Om te beginnen op school. Bijvoorbeeld in de les geschiedenis. Met o.a. Wolfert Tweetalig organiseren we bijeenkomsten voor geschiedenisdocenten om – als collega’s onder elkaar – kennis en ervaring uit te wisselen over hoe je aan jongeren les kan geven over het kolonialisme en het slavernijverleden. De brochure “Rotterdam & de slavernij” hebben we in het najaar van 2013 verstuurd aan alle geschiedenis-docenten in Rotterdam e.o. als open uitnodiging. Op 5-10-2015 hebben we samen met de werkgroep van het Monument voor de Gastarbeider een bijeenkomst georganiseerd samen met enkele scholen en erfgoedorganisaties om na te denken over wat we de Rotterdamse jeugd kunnen aanbieden.

Erfgoed

Op bezoek in musea en archieven. Ons Stadsarchief en Maritiem Museum bewaren soms hele oude dingen die ons veel kunnen leren over vroeger tijden. We organiseren af en toe een publieksbezoek zodat we een kijkje kunnen nemen in deze historische schatkamers. De Rotterdamse erfgoedinstellingen zijn – als gevolg van de groeiende belangstelling voor de slavernijgeschiedenis – door de gemeenteraad gevraagd om daar in hun educatie (aan jongeren) extra aandacht aan te geven.

Lezingen

We nodigen regelmatig experts uit voor het delen van hun kennis. En aan wie we onze vragen kunnen stellen. In 2015 hadden we bijvoorbeeld een ontmoeting met de jazz-icoon Marcus Miller. En werd de Keti Koti Lecture in de Burgerzaal van het Stadhuis verzorgd door Ali Moussa Iye van UNESCO. In 2014 werden enkele stadscolleges gegeven door o.a. Alex van Stipriaan, Henk den Heijer.

Via kunstuitingen

Literatuur, theater, film, beeldende kunst.  “Leren” gaat hier hand in hand met “ervaren” en “voelen”. In samenwerking met Donner hebben we een schrijversmiddag over vrijheid georganiseerd. De Rotterdamse Schouwburg is onze partner voor theater. In 2015 organiseerde het CBK een expositie over Ro Heilbron.