Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Ro Heilbron: eerbetoon aan een kunstarbeider

1 juli 2015 - 11:00 tot 1 augustus 2015 - 17:00

Cover routekaart Ro Heilbron

Bij Keti Koti hoort ook kunst! Als eerbetoon aan de vorig jaar overleden kunstenaar Ro Heilbron start 1 juli een expositie van een aantal stukken van zijn werk. Niet in één ruimte, maar verspreid bij verschillende winkeliers van de karakteristieke Rotterdamse West-Kruiskade. Ook treft u een aantal ervan in de Keti Koti Creative Store op de Oude Binnenweg.

Jeanet Heilbron, weduwe van de kunstenaar, en Piet de Jonge (Centrum voor Beeldende Kunst Rotterdam) kozen samen 20 schilderijen uit. Ter ere van Keti Koti en ter ere van Ro Heilbron, onder de noemer: Ro Heilbron, eerbetoon aan een kunstarbeider.

Opening tentoonstelling Ro Heilbron
De tentoonstelling opent in de pop-up store ‘Top 51’ aan de West-Kruiskade 51 op 1 juli 2015 om 11.00 uur met een openingswoord van bestuurder Rabin S. Baldewsingh, een trouwe vriend van Ro Heilbron, en een korte introductie door samensteller van de tentoonstelling Piet de Jonge.


Routekaart tentoonstelling Ro Heilbron West-Kruiskade

Speciaal voor de gelegenheid geeft CBK Rotterdam een routekaart uit die langs de werken van Heilbron voert. De kaart is een ode aan het werk van Heilbron en een uitnodiging om de levendigheid van de West-Kruiskade op te zoeken.

Schilderijen Ro Heilbron
De schilderijen van Ro Heilbron hebben betrekking op de sociale omstandigheden in Suriname maar verwijzen ook naar andere Derde Wereldlanden of de toestand in de wereld in het algemeen. In Rotterdam heeft Heilbron verschillende werken in de openbare ruimte gemaakt. De muurschilderingen in de Hofbogen zijn inmiddels verdwenen maar in de G.J. Mulderstraat 5/7 is nog steeds een anti-racisme schildering te zien en aan de Essenburgsingel heeft hij aan het eind van zijn leven nog een deur en een elektriciteitskastje beschilderd. Schilderijen van hem zijn opgenomen in de verzameling van CBK Rotterdam.

Meer over Ro Heilbron
Ronald George Heilbron werd geboren op 6 december in 1938 in Paramaribo waar hij opgroeide in een arm gezin. In zijn jonge jaren werkt hij als leerling-zetter bij verschillende drukkerijen om uiteindelijk als zetter en lay-outer bij de grootste krant van Suriname De Ware Tijd, te werken. Begin van de jaren zestig begint hij te schilderen: kleurrijke voorstellingen uit het dagelijkse leven met veel aandacht voor de armoede en slechte levensomstandigheden. In 1963 heeft hij zijn eerste expositie in het Hotel Casino Torarica in Paramaribo. Voor Heilbron waren de sociale en artistieke praktijk altijd nauw met elkaar verbonden. Hij gebruikte uiteenlopende technieken om zijn boodschap uit te dragen, steeds een politiek of sociaal geëngageerd statement. Hij noemde zichzelf een Derde Wereldkunstenaar en zocht graag de confrontatie op, waarbij hij niet al te expliciet wilde zijn: “Niet openlijk politiek, iedereen mag het zelf invullen”. Ro Heilbron kreeg erkenning in Nederland, het Caribisch gebied en Suriname.

 

Volg onze social media voor updates: twitter.ketikotirotterdam.nl en/of facebook.ketikotirotterdam.nl

Gegevens

Begin:
1 juli 2015 - 11:00
Einde:
1 augustus 2015 - 17:00
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
, , , , ,

Organisator

Centrum van Beeldende Kunst Rotterdam
Site:
www.cbkrotterdam.nl

Locatie

West-Kruiskade
West-Kruiskade
Rotterdam,
+ Google Maps

Gegevens

Begin:
1 juli 2015 - 11:00
Einde:
1 augustus 2015 - 17:00
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
, , , , ,

Organisator

Centrum van Beeldende Kunst Rotterdam
Site:
www.cbkrotterdam.nl

Locatie

West-Kruiskade
West-Kruiskade
Rotterdam,
+ Google Maps