Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Onvoltooid Deelwoord – of wat is “gedeeld verleden”?

29 juni 2014 - 19:00 tot 21:00

- Gratis

LET OP

DIT EVENEMENT IS WEGENS OMSTANDIGHEDEN GECANCELLED ,

Een informatieve en inspirerende avond over de herdenking van slavernij met Noraly Beyer, Alex van Stipriaan en Frank Dragtenstein.

Georganiseerd door het Laurensberaad en de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst.

Zoals ieder land, kent ook Nederland een aantal geschiedenissen die zich buiten de grenzen hebben afgespeeld en die, laten we zeggen, ongemakkelijk zijn. Sommige zijn recent (Srebrenica), andere wat verder weg in de tijd (Indonesië 1945-1949) en weer andere enkele generaties terug (slavernij). Het is ‘geschiedenis’, al betekent dat niet dat er overal hetzelfde verhaal wordt verteld. Voor die verre landen zijn het dramatische episodes in hun nationale verhaal, terwijl wij in Nederland niet zo goed weten hoe ermee om te gaan.

Deze pijnlijke geschiedenissen lijken te ‘schuren’ en soms worden er zelfs rechtszaken over gevoerd. Dit is geen ver van mijn bed show: al die geschiedenissen komen dichtbij omdat we wonen en werken in een internationale stad. Sommige Rotterdammers kennen de slavernijgeschiedenis via hun voorouders die tot slaaf waren gemaakt; andere weten er vaak niet meer van dat er vroeger met slavenhandel geld verdiend is. Dan vraag je je af… kennen we elkaars verhalen wel? Zijn we nieuwsgierig (genoeg) naar de manier waarop onze geschiedenis verknoopt is met die van onze collega, buur of vriend? Hoe delen we die geschiedenissen, nu vaak erfgenamen van beide kanten bij elkaar in Nederland wonen? Hoe kunnen we leren omgaan met zware termen als ‘slachtoffer’ en ‘dader’?

Dat is waar we naar op zoek gaan in Onvoltooid Deelwoord. De erfenis van een gedeeld slavernijverleden is daarbij de focus. Twee historici nemen ons mee op sleeptouw: dr. Frank Dragtenstein en prof. Alex van Stipriaan. Het programma begint met een inleiding over het Nederlandse slavernijverleden. Vervolgens gaan zij graag in op vragen uit de zaal en met u in gesprek over de vraag wat de slavernijgeschiedenis te maken heeft met Rotterdammers anno nu. Moderator is oud-journaal presentator Noraly Beyer.

 

 

Gegevens

Datum:
29 juni 2014
Tijd:
19:00 tot 21:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Laurenskerk
Grotekerkplein 27
Rotterdam, Zuid-Holland 3011GC Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
29 juni 2014
Tijd:
19:00 tot 21:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Laurenskerk
Grotekerkplein 27
Rotterdam, Zuid-Holland 3011GC Nederland
+ Google Maps