Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Try out Keti Koti creative store: Sterke vrouwen

18 juni 2015 - 12:30 tot 13:30

In de Keti Koti creative store, Oude Binnenweg 116-118:

Een eerbetoon aan sterke vrouwen

Keti Koti creative store gaat als try out open tussen 12.30 en 13.30 uur op donderdag 18 juni. Een inspirerende talkshow tijdens de lunch. Jantje Steenhuis interviewt drie gasten: Thirsa van Til over haar rol Nola Hatterman in ‘Sophie & Nola’, Elma Jonas over Rotterdamse abolitionisten en Aspha Bijnaar over het verzet van tot slaaf gemaakte vrouwen.

Sophie Redmond werd in 1935 de eerste vrouwelijke dokter in Suriname, zij wordt wel getypeerd als de Surinaamse tegenhanger van Aletta Jacobs. Nola Hatterman vertrok in 1953 naar Suriname om zich volledig te richten op het maken van kunst waarin donkere mensen een hoofdrol vertolkten. Thirsa van Til speelt Nola Hatterman in het toneelstuk ‘ Sophie en Nola’ . In een interviewsessie komen we er achter wat volgens Thirsa van Til het belang is van het toneelstuk en de rol van haar personage daarin.

Rotterdamse vrouwen tegen de slavernij
Elma Jonas vertelt als historicus over de petitie die zij heeft herontdekt. In 1842 waren er 128 Rotterdamse vrouwen die een petitie naar de koning opstuurden. Zij vroegen om de afschaffing van de slavernij. Dit geheel tegen de maatschappelijke gebruiken in, aangezien het niet geacht werd dat vrouwen zich met politiek bezig hielden.

column over de strijd van vrouwen in slavernij
Dr. Aspha Bijnaar, senior onderzoeker educatieproject slavernijverleden, presenteert een column over de strijd, die de tot slaaf gemaakte vrouwen zelf leverden om hun vrijheid te bewerkstelligen. De afschaffing van de slavernij is juist tot stand gekomen door de acties die slaven zelf ondernamen op de kolonies. Vrouwen hadden daarin een belangrijke, maar lang onderbelichte rol.

Jantje Steenhuis is conservator van het Stadsarchief Rotterdam en zodoende werkzaam op het snijvlak tussen verleden, heden en toekomst.

 

Meer over de Keti Koti creative store
De Keti Koti creative store is een innovatief onderdeel van het Keti Koti Festival. Een kleurrijke galerie, creatieve werkplaats, ontmoetingsplek en… ook een plaats voor performances, pitches en mooie producten.Na de try out gaan we verder met het ontwikkelen van de creative store. Volg Keti Koti Rotterdam voor updates via: www.ketikotirotterdam.nl, twitter.ketikotirotterdam.nl en facebook.ketikotirotterdam.nl

Gegevens

Datum:
18 juni 2015
Tijd:
12:30 tot 13:30

Locatie

Keti Koti creative store
Oude Binnenweg 116-118
Rotterdam, Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
18 juni 2015
Tijd:
12:30 tot 13:30

Locatie

Keti Koti creative store
Oude Binnenweg 116-118
Rotterdam, Nederland
+ Google Maps