Hoe herdenk jij de afschaffing van de slavernij? – Sabrina Starke

Een persoonlijk verhaal over Keti Koti. Verscheen in 2013 in het boek “Hoe diep zit de pijn?” met interviews en foto’s van Sanne van der Most. Nog te bestellen voor €10,00 via info@ketikotirotterdam.nl

Sabrina Starke

‘De pijn heeft een plek gekregen, mijn focus ligt nu op vooruitgang’

13 Sabrina Starke 3

 

‘Slavernij is voor mij een zeer emotioneel thema dat uiteenlopende gevoelens oproept zoals verdriet, woede, kracht en trots. Mijn pijn heb ik een plek gegeven. Mijn focus ligt nu op vooruitgang, bewustwording, empowerment en kennisontwikkeling. Het is belangrijk de geschiedenis van onze voorouders en broeders en zusters te kennen en door te geven aan volgende generaties. Alleen dan kunnen we voorkomen dat zoiets niet nog een keer gebeurt. Als individu vind ik het belangrijk om in het leven te staan als een bewuste sterke zwarte vrouw. Die houding staat natuurlijk lijnrecht tegenover de waarden in de slaventijd. Mijn focus ligt niet op de slavernij alleen, maar op de totale geschiedenis van Afrika en Diaspora. Die geschiedenis is heel erg rijk. Wat wij betekend hebben voor deze wereld is onmogelijk in een paar zinnen uit te leggen. Onze cultuur is zo invloedrijk geweest en tot de dag van vandaag nog steeds medebepalend voor deze wereld. Daar ben ik trots op. En dat uit ik in mijn dagelijks leven en via mijn muziek.’

‘In mijn eigen omgeving zijn veel mensen met dit onderwerp bezig. Voor mijn gevoel leeft het dus wel degelijk. Nog belangrijker is dat ik zie dat de totale bewustzijn van de geschiedenis, onze afkomst en dergelijke, iets is waar mijn generatie wel dagelijks mee bezig is. Deze binding is heel belangrijk. Dat mag nooit verdwijnen. Het is deel van wie we zijn. Door die kennis kun je groeien tot een sterk individu in deze wereld. Tegelijkertijd weet ik ook dat een heleboel anderen helemaal niet zo met het thema bezigt zijn. De massa is niet goed op de hoogte van onze geschiedenis. Als kinderen en jongeren dit via huis uit meekrijgen, dan is dat dus alleen maar positief. Voor opgroeiende jongeren zijn positieve rolmodellen ontzettend belangrijk, zo weet ik uit ervaring. Dit onderwerp moet ook via scholen en via de verschillende kanalen waar de jeugd zich bevindt worden verspreid. Zelf ga ik het mijn eigen kinderen ook absoluut meegeven.’

‘Er is na 150 jaar slavernijafschaffing wel wat veranderd, maar tegelijkertijd is er nog steeds heel veel te doen. Het onderwerp is nog zo levend in de zwarte gemeenschap. Je merkt dat het mensen nog steeds hele veel doet. Alleen de politiek denkt daar niet zo over. Op landelijk en stedelijk niveau heeft dit onderwerp veel meer aandacht en erkenning nodig. Hoe Rotterdam er over 25 jaar uit zal zien, wat betreft dit thema, ligt helemaal in de handen van de zwarte gemeenschap. Toch denk ik dat er dan heel wat stappen zijn gezet. In Rotterdam maar ook op landelijk en wereldwijd niveau. Ik heb er vertrouwen in.’