Verslag: Keti Koti Lounge 29 juni 2012

Keti_Koti_Lounge_29-06-2012-667x375Het was aangenaam vertoeven én warm tijdens de eerste Keti Koti Lounge die afgelopen vrijdag werd georganiseerd door de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst.

Onder de bezielende leiding van moderator Imro de Randamie werd stilgestaan bij het verleden het heden en de toekomst van Keti Koti.

Initiatiefnemer van het eerste uur Harlow Brammerloo ging uitgebreid in op het ontstaan van de initatiefgroep, zo’n driekwart jaar geleden, om Keti Koti ‘nieuwe stijl’ van de grond te trekken en de stappen die daar inmiddels in zijn gezet.

Vervolgens hield historicus Frank Drachenstein een indringende verhandeling over afspraken en verwachtingen bij de afschaffing van de slavernij in 1863 en 10 jaar staatstoezicht.

Peggy Wijntuin, raadslid in Rotterdam nam ons mee met de ontwikkelingen rondom het ontwerp van het monument dat in 2013 op een plek in Rotterdam West geplaatst en onthuld zal worden. En passant introduceerde zij nog de jonge kunstenaar Charl Landvreugd en Denise Zending, zij werkt aan een reizende tentoonstelling over de afschaffing van de slavernij.

Tijdens de bijeenkomst werd ook het kersverse bestuur van de stichting in oprichting gepresenteerd. Allereerst Kenneth Robinson, ook een van de initiatiefnemers, die de rol van voorzitter op zich neemt en zijn beide andere mede bestuurders introduceerde, Lionel Martijn en Kees van Pelt, beide oud-bestuurders van Rotterdamse Deelgemeenten. Kenneth deed ook de oproep aan de ongeveer 50 aanwezigen om vrijwilligers aan te dragen aan het bestuur om ze bij te staan bij het organiseren van alle beoogde evenementen in het kader van de herdenking van 150 jaar Afschaffing Slavernij in 2013 en verder.

Als laatste gaf Lloyd Muskiet, stedebouwkundig ontwerper, een impressie van wat de relatie cultuur en architectuur aan inspiratie kan opleveren voor een programma en gebouw. Het resultaat is geworden een Transnationaalinstituut voor Suriname op het fort Zeelandia terrein.

Het is een geslaagde avond geworden met goede sprekers, lekkere hapjes, mooie muziek en vooral het gezellige en leerzame samen zijn en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Surinaams Inspraak Orgaan.

Het ligt in de bedoeling van het bestuur om Keti Koti Lounge tot een regelmatig terugkerend onderdeel van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst te laten worden.

Kees van Pelt, secretaris

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *