Wat is Keti-koti viering?

Keti-koti of Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag ook wel Dag van de vrijheden en Kettingsnijden genoemd in Suriname. Het is een herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Keti-koti-2013-DSC_0001-124In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’ Het is een feestdag voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaven. De gebruikelijke naam is Keti Koti wat ‘gebroken ketenen’, of manspasi (emancipatie) betekent.

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. De dag wordt sindsdien als feestdag gevierd. Er kwamen circa 40.000 (Afrikaanse) slaven vrij. Het zware werk op de plantages moesten ze nog tien jaar blijven doen.

Creoolse Surinamers en Antillianen in Nederland vieren de dag ook of herdenken de eerste juli in de kerk. In Nederland wordt Keti Koti sinds 2009 groots gevierd Amsterdam en Rotterdam.

Ter gelegenheid van 100 jaar Keti Koti werd in 1963 in Paramaribo een standbeeld onthuld. Het beeld van Kwakoe stelt een weggelopen (en weer gevangengenomen) slaaf voor, die het symbool werd voor de drang naar vrijheid.

Bij de Ghanese Akan, de voorouders van veel slaven, is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden. Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren kregen de naam ‘Kwakoe’. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel, heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *