Herdenkingsspeech 2022
GVGT voorzitter Dhr. José Carlos Gonçalves

30 juni 2022

Geachte dames en heren, zowel hier op locatie als degene die ons thuis via diverse mediakanalen volgen.

Welkom.

Het is mij als voorzitter van de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke toekomst een eer, u welkom te mogen heten bij de herdenking van afschaffing van de slavernij 2022.

In het bijzonder wil ik welkom heten:
Ahmed Aboutaleb – burgemeester van Rotterdam
Rajendre Khargie – ambassadeur van Suriname
Carlson Manuel – gevolmachtigde minister van Curaçao
Sidney Kock – gevolmachtigde minister van Aruba
Alexandra van Huffelen – staatssecretaris
Burgemeester Vroom (Krimpen aan den IJssel)
Jacky Silos – wethouder in Vlaardingen
John Janson – wethouder in Krimpen aan den IJssel
Wubbo Tempel – wethouder in Krimpen aan den IJssel
Faouzi Achbar – wethouder in Rotterdam
Hugo van der Wal – wethouder in Krimpen aan den IJssel
Kirsten Jaarsma – wethouder in Krimpen aan den IJssel
Gregório Semedo – consul van Kaapverdië

Ook wil ik bijzonder welkom heten mevr. Peggy Wijntuin.

Dit jaar is er gekozen voor: op weg naar verzoening als overkoepeld thema

Damens en heren, dit is inmiddels het derde jaar waarin we herdenken waarbij er sprake is van Covid. Het heeft weliswaar aan kracht ingeboet maar het is er nog steeds.
Het feit dat we meer vrijheid hebben om elkaar te ontmoeten, dat we weer in elkaars nabijheid mogen zijn is winst. Het voelt goed, we worden er vrolijk van, het geeft levensvreugde.

Je beseft pas hoe belangrijk iets is, als het niet meer kan of mag. 149 jaar na het afschaffen van de slavernij worden we door de harde realiteit van de covid crisis met onze neuzen op de feiten gedrukt. Mensen hebben elkaar nodig We worden gedwongen erbij stil te staan hoe erg het is om elkaar te moeten missen. We zijn bewust gemaakt dat elkaar missen een lijdensweg is.

Stel u zich nu eens voor dat tijdens de 350 jaar waarin slavernij heeft geduurd, zijn er een ontelbare hoeveelheid gezinnen uit elkaar gerukt om nooit meer in elkaars nabijheid te mogen zijn.

Kinderen werden bij hun vaders en moeders weggerukt en verkocht om elkaar nooit meer terug te zien.

Kunt u zich dat voorstellen??? Wat een leed!! En dit is maar een van de vele gruwelijkheden die de tot slaaf gemaakt hebben moeten ondergaan.

Het leed wat de tot slaaf gemaakte is aangedaan kan nooit meer worden goed gemaakt.

Na 350 jaar slavernij volgde nog ruim 100 jaar een koloniale periode. Kortom een geschiedenis van ruim 450 jaar slavernij en koloniaal verleden.

Op 11 december 2021 heeft de burgemeester namens het College van Burgemeester van Rotterdam, net als het College van Amsterdam eerder, oprechte excuus aangeboden voor de rol die de Rotterdamse politieke en zakelijke notabele hebben gespeeld in het slavernij en koloniale verleden van onze stad.

Een belangrijke reden was omdat de hedendaagse Rotterdammers/ nazaten van de tot slaafgemaakte. Nu vandaag de dag nog steeds te maken hebben met de doorwerken van een gewelddadige slavernij en koloniale verleden. Racisme, discriminatie, uitsluiting.

Inmiddels geeft het Kabinet recent ook toegeven dat het institutioneel racisme bij onderdelen van de overheid, zoals de fiscus bestaat.

Institutioneel racisme betekend dat er bewust of onbewust gedragingen, omgangsvormen, tradities en handelswijze zijn ontstaan die leiden tot systematische uitsluiten en achterstellen van groepen mensen op basis van hun etnische afkomst.

Daarna geeft ook de politie toe dat discriminatie en racisme een structureel probleem is binnen haar organisatie.

Voor zwarte of bruine mensen de nazaten van de tot slaafgemaakte is dit allemaal erg herkenbaar. De meeste hebben ze hier vaker mee te maken dan ze lief.

Racisme, discriminatie, uitsluiting, uitbuiting, achterstelling, achteloosheid.

Bewustwording en Erkenning!!! Het proces naar verzoening begint met Bewustwording en Erkenning.

Schoorvoetend maar de eerste stappen zijn gemaakt.
Sinds dat het excuus is gemaakt wordt mij vaak gevraagd wanneer is het weer goed of hoelang gaat het duren voordat er verzoening is?