
Jazz-icoon Marcus Miller brengt op donderdagmiddag 9 juli een bezoek aan het Rotterdamse slavernijmonument. Als woordvoerder van het UNESCO Slave Route Project gaat Marcus Miller in gesprek met jazz-fans, scholieren en studenten. Wil je deze ontmoeting bijwonen, meld je snel aan, zie onderaan deze pagina.
Woordvoerder Slave route UNESCO
Marcus Miller, in 2013 benoemd als officieel woordvoerder voor het ‘slave route programme’ van UNESCO, bezoekt het slavernijmonument op uitnodiging van de stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. De stichting is in Rotterdam bekend als de organisator van o.a. de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij.
De stilte over het slavernijverleden doorbreken
De keuze voor een jazz musicus als woordvoerder is niet vreemd. Voor UNESCO is jazz bij uitstek in staat om eenheid en saamhorigheid te brengen tussen mensen van overal ter wereld. ‘Afrodeezia’ het laatste album Marcus Miller, is mede geïnspireerd door het ‘slave route project’. De compositie ‘Goree’ verwijst bijvoorbeeld naar het eiland voor de kust van Senegal, van waaruit tot slaaf gemaakte Afrikanen door Europese ondernemingen naar het Caribisch gebied en Amerika werden vervoerd. Het verwijst ook naar ‘ons eigen’ Goeree, waarmee de historische cirkel weer sluit.
Scholieren en studenten zeker welkom
Speciaal voor scholieren en studenten maakte UNESCO een aangrijpende film over de geschiedenis van de slavernij: Slave route: The soul of resistance. En daarom is deze bijeenkomst niet alleen voor jazz-liefhebbers, maar óók voor scholieren en studenten die Marcus Miller een vraag willen stellen. Bijvoorbeeld over hoe hij aankijkt tegen de geschiedenis van slavernij, de doorwerking naar het heden en over de kracht achter de kunst en cultuur van mensen met een Afrikaanse afkomst. Kortom, deze meet & greet met Marcus Miller wordt leerzaam en inspirerend.
Marcus Miller meemaken? Meld je aan
Het programma wordt kort van te voren bekend gemaakt. Eén ding is duidelijk: wil je de ontmoeting met Marcus Miller meemaken? Meld je dan z.s.m. aan, want het aantal plaatsen is beperkt!
Hoe? Stuur een email naar gvgtrotterdam@gmail.com met je naam, je geboortejaar en (voor scholieren/studenten) je school of opleiding.
Je ontvangt uiterlijk 7 juli een definitieve bevestiging van je aanmelding, met de exacte locatie en het exacte tijdstip
Voor de pers
Er is gelegenheid voor een (kort) interview en foto-shoot bij het slavernijmonument met Marcus Miller. Graag vooraf aanmelden via gvgtrotterdam@gmail.com o.v.v. PERS MM.
Voor informatie: Wim Reijnierse 06-20369382