Kabra Neti Brokodei
Tijd: 30 juni zaal open vanaf 18:00 uur
Locatie: Zalencentrum Sunrise, Galvanistraat 150 in Rotterdam
Entree: voorverkoop € 12,50 bij Fred Culturu Shop Institute, aan de deur € 15,=
De kabraneti brokodei wordt voor de zevende keer in Rotterdam gehouden. Het woord brokodei geeft aan dat wij de overgang naar de nieuwe dag bewust meemaken en daar in de rituelen ook aandacht aan besteden. De kabraneti is een sacrale bijeenkomst binnen de wintireligie waarbij herdenking en contact met de voorouders en andere overledenen centraal staan. Diverse rituelen worden ter ere van hun uitgevoerd.
Reinheid, harmonie en waardigheid zijn belangrijke randvoorwaarden om een kabra neti succesvol uit te voeren. De kabra neti vindt plaats op 30 juni omdat het de vooravond is van 1 juli waarop de afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Vanuit het cultureel kader vindt herdenken altijd een dag vóór het grote feestvieren plaats. De keti koti kabraneti brokodey is te vergelijken met de dodenherdenking op 4 mei.
Het thema van dit jaar is De kracht van de voorouders en ondernemen. Jonge Afrikaanse Surinamers zullen vertellen hoe groot zij de stimulerende kracht van hun voorouders ervaren en inzetten in hun onderneming.
De kleding waarin de deelnemers de kabraneti bezoeken is voor wat betreft de kleur gekoppeld aan de gebruikelijke rouwkleuren grijs,zwart-wit,wit,marine blauw,en grijze tinten.
Het wassen van handen en gezicht is een persoonlijke reiniging en een verplicht onderdeel voordat men de heilige ruimte waar de kabraneti gehouden wordt gaat betreden.
Een ander belangrijk onderdeel is het opzetten van de ritueel bereide maaltijd voor de voorouders op de kabratafra. Op deze tafel worden diverse cultureel historische gerechten en voorwerpen geplaatst die de deelnemers ondersteunen om in de juiste geestelijke/mentale sfeer te geraken. Hiermee wordt bewezen dat men aandacht en waardering heeft voor het erfgoed van de voorouders en dat wij het levend houden. Het opzetten en het ontmantelen van de kabratafra geschied op rituele wijze.
Gedurende da avond zijn er diverse momenten voor bezinning en overdenkingen en er wordt ook heel veel gezongen. Van traditioneel tot christelijk religieuze liederen worden ten gehore gebracht. Dit alles werkt troostend voor de gene die daar emotioneel behoefte aan hebben. Spelletjes uit de slavernij periode worden weer tot leven gebracht. De meer dan 3 eeuwen oude banja dans, de susa en de laku worden ook weer gedanst door de deelnemers en begeleid door muziek groepen die de muziek soort ook beheersen.
Alle voeding en drank staat ook in het teken van de slavernijperiode uit het leven van onze voorouders.
Ook dit jaar is de jongerenformatie BLACK HARMONY de uitvoerder van het muzikale deel van de kabra neti 2019. De uitvoering van de specifieke voorouder rituelen is in handen van Nana Efua( Marian Markelo) Brada Romeo Prade, Brada Wilgo Waalring.