President Fonseca bij slavernijmonument

ROTTERDAM | Koud. Dat was gisterochtend de eerste indruk die de Kaapverdische president Jorge Carlos Fonseca kreeg van Rotterdam. De hoogste baas van de zonovergoten eilandengroep bracht een bezoek aan het sla- vernijmonument dat prijkt op de Lloydpier in Delfshaven. 

 

Fonseca keek bewonderend naar het kunstwerk dat dansende slaven uitbeeldt, die zich stap voor stap losmaken van hun ketenen. Het monument staat met een reden op deze winderige plek, zegt initiatiefnemer en PvdA-raadslid Peggy Wijntuin. Op deze plek kwamen schepen vanuit Kaapverdië binnen met slaven. Eenmaal terug in de warme lobby van zijn hotel vertelt Fonseca dat hij het belangrijk vindt om de slavernij niet te vergeten.

“Het is een deel van onze afkomst. Je weet pas waar je heen gaat, als je weet waar je vandaan komt.”

Dat het monument voor een school staat, vindt het staatshoofd nog mooier.

“Ik vind het belangrijk dat jongeren, zowel in Nederland als in Kaapverdië, op de hoogte blijven van dit stukje geschiedenis.”

Kaapverdië was onbewoond tot de Portugezen zich er in de 15de eeuw vestigden. De eilandengroep, en vooral het eiland Santiago, werd een belangrijke locatie voor de han- del in kruiden, specerijen én slaven. Kolonisten De eerste bewoners waren een mix van Portugese kolonisten en Afrikaanse slaven. Doordat verschillende culturen bij elkaar kwamen was het eiland de eerste plek waar de creoolse samenleving ontstond.

Het monument op de Lloydpier is afgelopen juni onthuld, ter herinnering aan de rol die Rotterdam in de slavernij speelde. Het stalen kunstwerk is door Kaapverdische artiest Alex da Silva gemaakt. Fonseca doet Nederland aan tijdens zijn tour door Europa. Voordat hij het slavernijmonument bezocht, had hij een afspraak met koning Willem-Alexander. Volgens de president was dat een bijzonder prettige ontmoeting met een hele normale man.

“Hij nam alle tijd voor me en er hing een informele sfeer. De koning wist tot mijn verbazing heel veel over Kaapverdië. Hij informeerde zelfs naar onze bankensector, of die voor Nederland geschikt is om in te investeren.”

Fonseca ontmoette woensdag in het World Trade Center Rotterdamse Kaapverdiërs. De aanwezige Jorge Lizardo zei dat het afgeladen was:

“Zeker 400 man. Voor mensen is het toch een blijk van waardering dat hij hier is. Fonseca ging moeilijke vragen niet uit de weg. De bijeenkomst liep dan ook flink uit.”

Fonseca zelf vond het een eer om de Rotterdamse Kaapverdiërs te ontmoeten.

“Ze hebben altijd geld gestuurd naar de eilanden, wat van grote betekenis voor ons is geweest. Het is belangrijk om onze binding te behouden.”

 

Artikel door JORDY HAANTJES
Gepubliceerd in Het Algemeen Dagblad, 4 oktober 2013

Fotografie  Sanne Donders

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *