Het scheepvaart en Transport College

STCG_logo_2004Vorig jaar was het precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Op 1 juli 1863 werden de slaven in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen vrij verklaard. Het Slavernijmonument draagt niet alleen de herinnering aan dit slavernijverleden in zich; het is vooral bedoeld om uiting te geven aan de toekomst van alle Rotterdammers die in gezamenlijkheid en vrijheid wordt beleefd.

Het monument is verrezen op een grasveld voor de Lloydstraat in Rotterdam. De stadshavens, waar ook het Lloydkwartier er een van was, waren cruciaal in de “driehoekshandel” waar de slavenhandel onderdeel van was.

De STC-Group is een onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart en transport. Het hoofdkantoor van de STC-Group is gevestigd aan de Lloydstraat, tegenover de plaats waar het Slavernijmonument is verrezen. De STC-Group heeft het Slavernijmonument geadopteerd en het onderhoud voor haar rekening genomen.

“De slavenhandel is onderdeel van de geschiedenis van de Nederlandse koopvaardij. De STC-Group is de grootste opleider van zeevarenden in Nederland. Honderden MBO’ers en HBO’ers volgen bij de STC-Group hun nautische opleiding. Met de adoptie van dit monument wil de STC-Group er voor zorgen dat ook de huidige en toekomstige generaties van zeevarenden zich dit deel van de nautische geschiedenis blijven herinneren,”

aldus Erik Hietbrink, voorzitter College van Bestuur van de STC-Group. Het onderhoud van het monument wordt verricht door VMBO’ers die een opleiding volgen aan het Scheepvaart en Transport College, onderdeel van de STC-Group.