Nieuwsbrief: April 2018 deel 2
Nieuwsbrief april 2018
Door Rowan van der Stelt
Aruba
Naast het delen van evenementen en publicaties wil ik ook ervaringen delen. Een ervaring die ik met jullie wil delen is mijn vakantie naar Aruba. Ik mocht een week verblijven bij Gyonne en haar ouders. Gyonne kennen jullie van de geschiedeniscursus. Wij werken niet alleen samen voor GVGT en aan eigen projecten, maar zijn ook enorm goede vriendinnen geworden.
Gyonne heeft mijn vakantie op Aruba uniek gemaakt door haar kennis over het eiland en het delen van de mooie plekken. Bekende toeristische plekken, maar ook onbekende plekken die het massatoerisme nog niet bereikt heeft. Van rauwe natuur, ruige zee, geschiedenis, kunst, prachtige stranden tot de lokale eetcultuur. Wij hebben niet alleen plekken bezocht, maar ook familie en vrienden. Ik werd vol warmte ontvangen en zij gaven mij het gevoel van een tweede thuis. Een voor een hebben zij mij geïnspireerd door hun openheid, familieverhalen en
dromen. De les die ik heb meegekregen is wees trots op je identiteit en volg je dromen ook al moet je vanaf de grond beginnen.
Dat Rowan mij op Aruba kwam bezoeken, was een heel mooi cadeau voor mij en tegelijkertijd een soort culture shock. Het is namelijk voor mij heel apart om mensen uit Nederland, die mij alleen van daar kennen, kennis te laten maken met dit deel van mij. Mijn Arubaanse roots verwerk ik in mijn verhalen en natuurlijk in de kleine alledaagse dingen. Van hoe ik praat tot hoe ik over bepaalde onderwerpen denk. Maar waar deze fundering vandaan komt, daar weten weinig mensen over in Nederland. Laat staan dat ze contextueel weten hoe bepaalde plekken eruit zien of wie bepaalde mensen zijn waar ik het over heb. Het maakt niet uit hoe vaak ik het uitleg, zij hebben niet dezelfde context ervaren en daardoor ontstaat er vaak een soort scheiding tussen mij en de ander. Het was voor mij in dit geval daarom alsof er twee werelden samenkwamen. Twee delen van mijn identiteit die stukje bij beetje een geheel gaan vormen. Door mensen zoals Rowan die moeite doen om mijn (en andermans) diverse culturele achtergrond te leren kennen, wordt er een brug gebouwd tussen deze twee werelden.
De Nederlandse wereld en, in dit geval, die van Aruba. Een band die door de koloniale tijd op economisch vlak vooral is ontwikkeld, krijgt nu ook gestalte op persoonlijk niveau. Door de bruggen die wij samen aan het bouwen zijn hopen wij meer bewustzijn over deze verhoudingen te creëren op verschillende vlakken.
Deze week heeft geresulteerd in mooie contacten, prachtige herinneringen en energie/inspiratie. Energie en inspiratie om verder te werken aan mooie projecten en nieuwe projecten te ontwikkelen om een bijdrage te leveren aan een inclusievere geschiedenis en samenleving. Deze ervaringen gaan wij verwerken in een artikel over Aruba. Binnenkort meer hierover.
The Walk
Op 21 april werd de vierde editie van The Walk georganiseerd door werkgroep Samen. The Walk is een wandeling van Rotterdam naar Krimpen a/d IJssel als eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers en gezinnen die in 1951 aankwamen in Nederland. Het is een levende
herdenking waarbij onder andere familiefoto’s werden meegenomen om de geschiedenis levend te houden. Momenteel is de werkgroep in samenwerking met het Moluks Historisch Museum bezig aan de realisatie van een herdenkingsmonument voor de Molukse gemeenschap in Nederland.
Voor meer informatie zie:
http://www.werkgroepsamen.nl/
http://www.museum-maluku.nl/
Top initiatief vrijwilliger GVGT
Op zondag 10 juni neemt Dulcineia deel aan de 10 km Ladiesrun in Rotterdam om geld op te halen voor het goede doel Pink Ribbon. Help jij haar bij het ophalen van een mooi bedrag, doneer dan via de volgende link: https://hardlopen.voorpinkribbon.nl/actie/dulcineia-lopes-debrito?utm_source=kentaa&utm_medium=facebook&utm_campaign=pink-ribbon
Evenementen
Documentaire: Drie vrouwen over slavernij en vrijheid
In de film drie vrouwen van filmmaker Ida Does staat het verhaal van drie vrouwen en hun link met, beleving van en verdieping in het koloniale verleden van Nederland centraal. Valika Smeulders is erfgoeddeskundige en vertelt over de koloniale sporen in Den Haag. Marian
Markelo is winti-priesteres en vertelt over de tentoonstelling Afrikaanse bediendes in het Haags Historisch Museum. Ellen- Rose Kambel is onderzoeker en in de film is haar zoektocht naar haar familiegeschiedenis te volgen. Deze prachtige en indrukwekkende film is zeker de
moeite waard om te gaan kijken. Op 21 juni is de film te zien in het Bijlmerparktheater in Amsterdam en 30 juni in Utrecht. Momenteel zijn wij de mogelijkheden aan het bekijken om de film ook te draaien in Rotterdam.
Tong Tong Fair 24 mei tot 3 juni
In de periode van 24 mei tot 3 juni wordt de Tong Tong Fair georganiseerd in Den Haag.
Tijdens het festival worden er muziek-dansvoorstellingen, workshops, lezingen, interviews, talkshows, masterclasses en nog veel meer aangeboden. De Indische cultuur is de leidraad met als doel de Indische cultuur te stimuleren, de kennis te bevorderen over de Indische (cultuur)-geschiedenis en aandacht te vragen voor belangrijke Indische thema’s. Neem een kijkje op http://stichtingtongtong.nl/ en https://tongtongfair.nl/
Verder
– Beneatha’s Place (1 mei tot 3 mei Amsterdam).
https://www.facebook.com/events/191779834923072/permalink/220116955422693/
– Hatta & De Kom muzikale theaterdocumentaire (2 mei tot 12 mei Amsterdam).
https://www.facebook.com/events/1582074178575824/
– Dag van de Empathie (3 mei Amsterdam).
https://www.facebook.com/events/2069621803295002/
– Daar gaan we weer White Male Privilege (4 mei Rotterdam).
https://www.theaterrotterdam.nl/agenda/6383/Theater_Rotterdam_Wunderbaum/Daar_gaan_we_weer_White_Male_Privilege_/
– Bijlmer Parktheater Unpacks: Black Panther (4 mei Amsterdam).
https://www.facebook.com/events/1944534855856664/
– Noite Cabo-verdiana “Nôs Cultura (5 mei Rotterdam).
https://www.facebook.com/events/1885251844820820/
– Studiedag W(i) e zijn Marrons GVGT (5 mei Rotterdam).
https://www.facebook.com/events/173874423260785/
– Zwart onder Oranje. Inclusief herdenken (8 mei Amsterdam).
https://www.facebook.com/events/549312088773000/
– Diversity Dinner Rotterdam (9 mei Rotterdam).
– Sign of times: postkoloniale identiteit (10 mei Amsterdam).
https://www.facebook.com/events/1835871483090674/
– Ogutu Muraya over James Baldwin en impact kolonialisme op zelfbewustzijn en maatschappelijke bewustzijn (10 mei Amsterdam).
https://www.facebook.com/events/407792309685091/
– Africa Now Festival
https://www.afrikamuseum.nl/nl/zien-en-doen/activiteiten/africa-now-festival-2018 (Berg en Dal nabij Nijmegen 10 mei).
– Zami debate Black feminism, activsm and racism (Amsterdam 14 mei).
https://www.facebook.com/events/2044659099188350/
– People of African Descent Week at the European Parliament (14 mei tot 17 mei Brussel ).
https://www.eventbrite.com/e/people-of-african-descent-week-at-the-europeanparliament-tickets-45044776138?aff=efbneb
http://www.enar-eu.org/IMG/pdf/afrophobia_strategydoc_final.pdf
– VO Nascholing: Kunstvak + Diverse Samenleving (15 mei Rotterdam).
https://kc-r.nl/events/vo-nascholing-kunstvak-plus-diverse-samenleving/
– Kotomisi Grand Gala (Rotterdam 17 mei).
– Gespreksstof Ghana thuis: De kano in huis! (Amsterdam 19 mei).
https://www.facebook.com/events/240658679826559/
– Simone Zeefuik over colorism in media en film (Amsterdam 20 mei).
https://www.facebook.com/events/592323374460321/
– Cursus Sranan (Amsterdam 11 mei tot 6 juli).
https://www.facebook.com/events/1419836961459847/
Publicaties
Zora Neale Hurston: Barracoon: The story of the Last ‘Black Cargo’
Dit boek komt uit in mei over het leven van voormalig slaafgemaakte Oluale Kossola. In 1860 werd hij gedwongen verscheept vanuit Benin naar Alabama en moest hij een helse tocht doorstaan van circa 45 dagen op het schip Clotilda. Dit laat dus ook gelijk zien dat de afschaffing van de handel in slaafgemaakten in theorie wel zo kon zijn, maar er een levendige illegale handel in slaafgemaakten bleef bestaan.1 Na de afschaffing van de slavernij in 1865 wilde hij terugkeren naar Benin, maar kon deze reis niet veroorloven. Daarom haalde hij thuis naar Amerika door samen met voormalige slaafgemaakten een eigen dorp te stichten.
Michelle Alexander: The New Jim Crow. Mass Incarceration in the Age of Colorblindness
In dit boek laat auteur Michelle Alexander zien hoe het gevangenissysteem in Amerika een nieuwe vorm is van sociale controle en een vervanging van het raciale systeem van Jim Crow.
Etchica Voorn: Dubbelbloed
Etchica heeft een Surinaams-creoolse vader en Nederlandse moeder. In dit autobiografische verhaal schrijft zij over haar gemengde achtergrond, zoektocht naar identiteit en haar ervaring nergens bij te horen. Het boek is verkrijgbaar bij bol.com.
Overige publicaties
– Diversity Competence
https://shop.coutinho.nl/store_nl/diversity-competence.html
– Wat heeft die zogenaamde westerse civilisatie ons gebracht?
https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/-we-gaan-dood-aan-westerse-overheersing-~a7e450e0/
– Standbeeld van Dr. J. Marion Sims weggehaald uit New York Central Park
https://jezebel.com/nyc-will-remove-statue-of-doctor-who-performed-gynecolo-1825312048
– Haïti heeft Frankrijk betaald voor compensatie afschaffing slavernij
https://www.forbes.com/sites/realspin/2017/12/06/in-1825-haiti-gained-independence-fromfrance-for-21-billion-its-time-for-france-to-pay-it-back/#2c6e10ba312b
– Lessen uit een verborgen geschiedenis van de Zwarte Radicale Traditie
http://www.theblackarchives.nl/blog.html?lang=nl
Film
Hear her!
In deze film worden verschillende vrouwelijke professionals op gebied van media, tv en film geïnterviewd. Zij delen hun ervaringen met alledaags racisme.
Chasing The Dreamer
In deze documentaire gaat muzikant Typhoon op roadtrip door Amerika naar verschillende grote steden. Hij onderzoekt wat er in de deze steden nog over is van de boodschap van Martin Luther King en gaat in gesprek met activisten en muzikanten. Hij start in Boston waar zijn voorvader Cornelis
1 Handel in slaafgemaakten in 1808 afgeschaft Verenigde Staten.
Abraham de Randamie als slaafgemaakte rond 1810 naartoe vluchtte vanuit Suriname. Bekijk de afleveringen via deze link https://www.npo3.nl/typhoon-in-amerika/VPWON_1284051
Netflix: nog meer te zien
Race: Film over de Afro-Amerikaanse atleet Jesse Owens en zijn deelname aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. In deze periode wilde Hitler de superioriteit benadrukken van het zogenaamde ‘Arische ras’ en kwam het nazisme op in Duitsland.
Time: The Kalief Browder Story: Deze serie van zes afleveringen over het leven van Kalief Browder laat zien hoe het falende Amerikaanse rechtssysteem een onschuldige zwarte jongen psychisch kapot maakte. Zonder veroordeling en rechtszitting drie jaar in de gevangenis en slachtoffer van structurele mishandeling.
Tips van de cursisten
– Moving together: Activism, Art & Education –Angela Davis
https://www.facebook.com/events/272667889939710/
– Afrikaanse landen betalen nog koloniale schuld aan Frankrijk
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/05/afrikaanse-landen-betalen-nog-kolonialeschuld-aan-frankrijk
– Archaeologists say early Caribbeans were not ‘savage cannibals’, as colonists wrote
https://www.theguardian.com/world/2018/apr/24/archeology-caribbean-carib-peoplecannibalism-colonial-history-wrong?CMP=share_btn_fb
– Racial wealth gap, current policy widens it
https://www.thenation.com/article/the-average-black-family-would-need-228-years-to-buildthe-wealth-of-a-white-family-today/
– Extreem Nederlands militair geweld tijdens Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 1945-1949
http://www.militairespectator.nl/thema/geschiedenis-operaties/artikel/extreem-nederlandsmilitair-geweld-tijdens-de-indonesische
– New Lynching memorial and Legacy Museum
https://www.theroot.com/the-new-lynching-memorial-and-museum-forces-us-to-bear1825529717?utm_source=theroot_facebook&utm_medium=socialflow
Inspirerend citaat
Harriet Tubman was een Afro-Amerikaanse abolitionist uit Maryland en voormalig slaafgemaakte. In haar vroege leven was zij slachtoffer van dagelijks fysiek geweld. In 1844 trouwde zij met John Tubman een vrije zwarte man. Ze vluchtte in 1848, maar keerde meerdere keren terug om slaafgemaakten te helpen vluchten inclusief haar familie. Zij werd de meest beroemde conducteur van de Underground Railroad. Tijdens de Burgeroorlog leidde Tubman in 1863 een gewapende expeditie waarbij meer dan 700 slaafgemaakten werden bevrijd tijdens de Combahee River Raid. In november 2008 werd in Harlem een standbeeld ter ere van haar onthuld.
Every great dream begins with a dreamer. Always remember, you have within you the strength, the patience, and the passion to reach for the stars to change the world- Harriet Tubman.